Kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet
Drammen Arbeiderparti vil:
Kultur
Kultur, opplevelser og aktiviteter er med på å skape gode liv og et godt samfunn. Derfor er det viktig at alle innbyggere i kommunen skal ha tilgang til varierte kulturtilbud og ulike møteplasser.
Frivillighet er solidaritet i praksis. Frivilligsentraler og de store frivillige organisasjonene er uvurderlige hjelpere i vår kommune. Drammen Arbeiderparti vil at kommunen skal jobbe aktivt for å slippe til og spille på lag med de frivillige organisasjonene.
For idretten vil vi fortsette satsingen på Aktive Lokalsamfunn og sørge for at tilskuddene øker med nye idrettslag og skoler som kommer til. Vi vil også sørge for en rettferdig fordeling av anleggsmidler i hele kommunen og nye finansieringsmodeller som gjør det mulig å bygge nye idrettsanlegg.
Drammen Arbeiderparti vil:
- Sikre at løsningen med kalender/app med oversikt over alle fritids- og kulturtilbud i kommunen kommer på plass og at den viser hele bredden i tilbud, også fra frivilligheten.
- Arbeide for at alle barn og unge som ønsker det skal kunne få undervisning på kulturskolen. Videreutvikle kulturskolen og satellittene.
- Få mer ut av de kulturhusene kommunen eier og sikre større tilgjengelighet og aktivitet, f.eks. Union Scene og Fossekleiva og samfunnshusene i Mjøndalen og Svelvik.
- Å tilby et bredere tilbud av lokaler og arenaer som er egnede for øvelser, forestillinger og kulturuttrykk og sikre at disse har en overkommelig pris.
- Ha god dialog med og legge til rette for å beholde regionale kulturaktører som Brageteateret, Viken filmsenter og Buskerud kunstsenter.
- Jobbe for etablering av flere kulturarbeidsplasser, slik at lokale aktører og kunstnere kan bo og jobbe i kommunen
- At kommunen bruker lokale aktører i sine arrangement der det er mulig.
- Legge til rette for at flest mulig barn og unge kan være med i en kulturaktivitet uavhengig av økonomi.
- Ha åpne fritidstilbud for barn og unge med hensiktsmessige lokaler i alle kommunedelene. Fritidsklubbene må sikres budsjetter som gir rom for aktiviteter, og ikke være avhengige av å søke prosjektmidler til ordinær drift.
- Ansatte i fritidsklubber/åpne fritidstilbud skal inkluderes i det tverrfaglige samarbeidet i kommunen, og jobbe tett med skolen og sosiale tjenester.
- At folkebiblioteket skal videreutvikles som en aktiv møteplass for kunnskap, debatt og kulturformidling og legge til rette for at bibliotekene kan utvikle sin rolle som et tilbud i kommunenes arbeid med integrering.
- At det skal legges til rette for flere og mer åpne bibliotek, med utvida utlånsvirksomhet som f.eks sports-og friluftsutstyr
- Jobbe for kulturtiltak for alle grupper, slik som for eksempel gjennom Den kulturelle skolesekker og Den kulturelle spaserstokken
- Sikre at Kulturytring blir fast tilhørende i Drammen og en nasjonal arena hvor vårt lokale kulturliv og reiseliv blir løftet frem
Idrett
- Fortsette satsingen på Aktive Lokalsamfunn og sørge for at tilskuddene øker med nye idrettslag og skoler som kommer til.
- Bidra med kommunale lånegarantier, forskuttering av spillemidler og leie- og driftstilskudd ved utvikling av nye anlegg i regi av idrettslag.
- Bygge ny idretts/flerbrukshall på Åskollen
- Sørge for en rettferdig fordeling av anleggsmidler i hele kommunen og nye finansieringsmodeller som gjør det mulig å bygge nye idrettsanlegg.
- Ta med utbygging av anlegg for idrett og aktivitet i planprosessen for alle store reguleringsplaner som Gulskogen, Travbanen o.l. og stille krav til utbyggere om å slå sammen ressurser til idrettsanlegg og grøntområder som er tilpasset befolkningsveksten utbyggingen medfører.
- Øke kapasiteten i idrettsanlegg i pressområder i kommunen
- Arbeide for likebehandling av idrettslagene i hele kommunen
Friluftsliv
- Tilrettelegge for egenorganisert friluftsliv
- Beholde kommunal skog i kommunens eie
- At strandsonen skal være tilgjengelig for alle, se på strategisk oppkjøp og seksjonering av strandeiendommer for å sørge for at strandkanten ikke er på privat tomt.
- Utvikle badeplasser ved elv, fjord og tjern.
- Se på muligheten til å bygge flere aktivitetsparker for møter på tvers av aldersgrupper etter modell av Drammen park
- Verne om og utvikle grøntområder i boligområdene
Frivillighet
- Se på mulighet til å sponse stillinger i frivillige organisasjoner som har som hovedoppgave å hente inn penger fra statlige og fylkeskommunale støtteordninger og private stiftelser til organisasjonene.
- Sterkere samarbeid på tvers av de frivillige organisasjonene og mellom organisasjonene og kommunen
- Etablere møteplasser for ungdom i lokalmiljøene i samarbeid med frivilligheten
- Etablere ordninger som dekker utgifter til kontingenter, utstyr og deltagelse på arrangementer for barn og unge fra lavinntektsfamilier og som kan deles ut i klubbene/foreningene
- Utvikle knutepunktene til å være et sted der kommunale tjenester og frivillighet møter hverandre og overlapper og støtter hverandre